Glädjefyllda snickerier

Jag har landat. Efter år av nyfikenhet på mina förfäders samiska konsthantverk och berättelser, tidiga egna skaparförsök, en gedigen möbel-snickeriutbildning och eget möbelhantverksföretag kan jag nu knyta ihop alla mina erfarenheter.

Med stolthet och stor glädje erbjuder jag här fin-snickerier, bruksföremål, specialdesignade solitärer och utsmyckningar under varumärket Geerje – som betyder just glädje.

Om mig

Foto: Pirjo Engvall, Rony Cadavid och Lars Håkan Nilsson

Jag heter Birgitta Ricklund och är född och uppvuxen i Saxnäs, Marsfjäll. Jag är same och mina första minnen av samiskt hantverk var när jag fick följa min morfar till renslakt. Jag fick hjälpa till när morfar flådde ren. Morfar tog reda på skinnen för att han och mormor skulle använda dem till renskinn-/bellingskor som de sydde på beställning. Deras slöjdande var det som först väckte mitt intresse för det samiska hantverket.

När jag var tonåring följde jag mina föräldrar till Artur och Syster Jillker och systrarna Sanna och Syrene Wilks. Det konsthantverk som jag fick se i deras hem, arbeten i horn, tennbroderier och andra vackra utsmyckningar gav starka intryck.

Under den här tiden fick jag sommararbeta på Saxnäsgården. Jag skötte försäljning av sameslöjd i hotellets butik. Turisternas frågor om hantverkarna gjorde att jag tog reda på hur slöjden var gjord och vem slöjdaren var. Jag lärde mig att sy tennarmband. Jag fick mina första beställningar av tennarmband till klockor.

Vid 20-års ålder hade jag bestämt mig för att bli hantverkare, men arbetslivet påverkade mig åt ett annat håll.

När jag vid 30-års ålder fått mina två söner tog jag mig tid att lära mig garva och bereda renskinn och fårskinn. Det här var viktig kunskap som jag hade väntat på att få göra. På somrarna anmälde jag mig till sommarkurser för olika hantverk med inriktning på trä. Jag gick kurs i att lära mig göra laggkärl, svepaskar, knäppaskar, tråg. I kurserna ingick kännedom om olika träslag.

Jag ville lära mig mer och som 40-åring bytte jag yrkesbana. Från att ha arbetat som utbildare inom turism sökte jag till Gustavianska Möbelhantverksutbildning i Kramfors. Nu var tiden inne!

Kursens mål var att dokumentera, bevara och utveckla äldre tiders hantverkskunnande, formgivning och arbetstekniker i samförstånd mellan hantverkstradition och modern teknik. Det var precis vad jag ville lära mig.

Jag startade mitt företag Ricklunds Möbelhantverk 2002.

Jag har hunnit tillverka 1700-tals möbler, såväl kopior som måttbeställda, restaurerat antikviteter och skapat utsmyckningar till svenska kyrkor och offentliga lokaler. Under denna tid har jag, för personlig räkning, skapat produkter från brädan i björk till utsmyckade gåvor med sniderier, bildhuggeri, svarvat och formskuret. Utsmyckning och dekorationer som består av att para det samiska formspråket med den hyvlade brädan.

Med min bakgrund har jag insett att jag har ett koncept som är unikt och som jag vill utveckla. Vägen till denna insikt har varit lång och jag känner att min affärsidé är djupt förankrad i min profession i såväl val av material som hantverksteknik.

Min verkstad

Illustrationer: Per Elof Nilsson Ricklund
Porträtt: Johan Gunséus

Birgittografi

1956 – Födelsen

Född i en samisk och konstnärlig släkt där varje led sedan 1600-talet har innehållit minst en kyrkosnidare eller erkänd konstnär.

1996 – Starten

Grundkurs möbelsnickare, Träakademien Kramfors.

1997 – Fortsättningen

Fortsättningskurs Gustaviansk möbelsnickare, Träakademien Kramfors.

1998 – Lärling

Lärling i två år hos två legendariska möbelsnickare, bröderna Ivar och Enar.

2000 – Verkstaden

Skaffar egen verkstad.

2002 – Företaget

Bildar eget företag, Ricklunds möbelhantverk.

2012 – Sápmi affärsutveckling

Deltar i Sapmi Business Bootcamp samt Bedriftsutveckling i det gränslösa Sápmi.Med personlig handledning av Nils Gaup. Nu utvecklas mitt koncept med samisk design.

2014 – Italien

Kurs vid Florence Academy of Art

2015 – Geerje

Jag får Arbetsstipendium från Samerådet.

Skapar varumärket Geerje med utgångspunkt i samiskt hantverk.

2016 – Nominerad "Årest normbrytare" Örnsköldsviks Företagarna/Klöverdam

2017 – Staakebaalka, ställer ut i Tråante/Trondheim 100-årsjubileum för första samiska Landsmötet i Norge

ArvidsjaursKyrkodagar - Staakebaalka föredrag

2018 – Konstnärlig utformning och tillverkning av Härnösands Stifts Biskopskräkla.

Staare/Östersund 100-årsjubileum för första samiska Landsmötet i Sverige.

Staakebaalka föredrag i Storkyrkan.

Invigning av samisk utsmyckning i Mariakapellet i Härnösands Domkyrka.

Tilldelats Svenska Kyrkans Kulturpris.

Stjärnföretagare Örnsköldsvik.

2019 – Utvecklingen fortsätter

Intresserad att veta vad? Följ mej på mitt instagramkonto samt Facebook sida Ricklunds Möbelhantverk.

Kontakt

E-POST

birgitta@geerje.se

TELEFON

+46 70-687 00 69

RICKLUNDS MÖBELHANTVERK
VÄSTERHUS 122,
S-894 91 SJÄLEVAD

Visa på karta

Då du beställer en solitär, som ett bord eller ett skåp, vill jag gärna veta vem som är betraktare och vad möbeln ska användas till. Det hjälper mig att bygga in en historia i produktens uttrycksformer och symbolik. Varje solitär får sin berättelse nedtecknad som en gåva till mottagaren.

Jag ser fram emot att få höra dina önskemål, klicka här för att skicka ett meddelande!

Fyll i formuläret så kontaktar jag dig så snabbt jag kan.

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(