Om Birgitta Ricklund

Jag heter Birgitta Ricklund och är född och uppvuxen i Saxnäs, Marsfjäll. Mina första starka minnen av samiskt närvaro var när jag fick följa min pappa och morfar till renslakt. Jag fick hjälpa till när morfar flådde ren. Morfar tog reda på skinnen, senor med mera för det hantverk att sy renskinn-/bellingskor som mina morföräldrar sydde på beställning. Deras slöjdande gjorde starka intryck på mitt intresse för samiskt hantverket.

När jag var tonåring följde jag mina föräldrar till Artur och Syster Jillker och systrarna Sanna och Syrene Wilks. Det konsthantverk som jag fick se i deras hem allt ifrån arbeten i horn, tennbroderier och andra vackra utsmyckningar påverkade mej starkt för mitt intresse för hantverket.

Under den här tiden hade jag sommararbete på Saxnäsgården. Jag skötte försäljning av sameslöjd i hotellets butik. Turisternas frågor om hantverk och slöjdare gjorde att jag tog reda på hur slöjden tillverkades och vem slöjdaren var. Min nyfikenhet gjorde att jag på egen hand lärde mig att sy tennarmband. Under den här tiden fick jag mina första beställningar av tennarmband till klockor.

Vid 20-års ålder hade jag bestämt mig för att bli hantverkare, men arbetslivet påverkade mig åt ett annat håll.

När jag vid 30-års ålder, hade man och fått våra två söner tog jag mig tid att lära mig garva och bereda renskinn och fårskinn. Det här var efterlängtad kunskap som jag hade väntat på att få tid till att göra. På somrarna anmälde jag mig till sommarkurser för olika hantverk med inriktning på trä. Jag provade på att göra laggkärl, svepaskar, knäppaskar och tråg. I kurserna ingick kännedom om olika träslag.

Jag ville lära mig mer och som 40-åring bytte jag yrkesbana. Från att ha arbetat som utbildare inom turism sökte jag till Gustavianska Möbelhantverksutbildning i Kramfors. Nu var tiden inne!

Kursens mål var att dokumentera, bevara och utveckla äldre tiders hantverkskunnande, formgivning och arbetstekniker i samförstånd mellan hantverkstradition och modern teknik. Det var precis vad jag ville lära mig.
Mitt företag Ricklunds Möbelhantverk startade jag år 2002.

I min profession som möbelsnickare har jag hunnit tillverka 1700-tals möbler, såväl kopior som måttbeställda, restaurerat antikviteter och skapat utsmyckningar till svenska kyrkor och offentliga lokaler. Under denna tid har jag skapat produkter från brädan i björk till utsmyckade gåvor med sniderier, bildhuggeri, svarvat och formskuret. Utsmyckning och dekorationer som består av att para det samiska formspråket med den hyvlade brädan.

Med min bakgrund som gustaviansk möbelsnickare med samiska rötter har jag insett att mitt koncept är unikt med goda möjligheter att utveckla. Vägen till denna insikt har varit lång. Min affärsidé är djupt förankrad i min profession, design, utvecklade hantverksteknik samt val av bara svenskt material.

Referenser

Birgitta Ricklund och jag samarbetade kring den nya kyrkorgeln i Själevads kyrka. Hon gjorde ett utmärkt arbete med ornamenten, där hon tog inspiration av detaljer i den gamla orgelfasaden till sina utsmyckningar.

Jag har sparat hennes namn på en lista över duktiga bildhuggare till eventuella framtida projekt i norra Sverige. De är nämligen inte så lätta att hitta, de där finsnickerispecialisterna.
Ulf Oldaeus
Arkitekt SAR, Stockholm
Etter mitt første møte med Birgitta fra Ricklunds Möbelhantverk oppdaget jeg en usedvanlig dyktig og kreativ møbelsnekker. Vi fant tonen med en gang og hun forsto mine ideer utmerket. Hun laget en buffet med inspirasjon fra ett gammelt samisk tørkestativ og mingleplater for å servere samisk inspirert fingermat.

Alt gjort for hånd og ingen kunstigheter i materialvalg. Utrolig kreativ, vi kommer garantert til å bruke hennes tjenester igjen!
Vegard Stormo
Kock och ägare av Tinja Fjellgård
Birgitta har en härlig energi och är en nyfiken, glad och varm människa. Hennes stolar och paradpjäser visar ett stort hantverkskunnande och jag är imponerad över drivet i hennes bildhuggeri. Det är en otrolig kvalitet på produkterna. Allt är väldigt väl genomfört och hennes arbete är minst lika mycket konstprojekt som bruksföremål.
Maria Vinka
Formgivare hos IKEA och delaktig i flera PS-kollektioner
Jordbruksverket
Med hjälp av investeringsstöd från Jordbruksverket har min snickeriverkstad handikappanpassats. Covid-19 epidemin har varit och är en svår tid för oss verkligt små företagare. Planering och bokning av byggföretag kom i rätt tid för att bygga nytt handikappanpassat toalettutrymme. Arbetstillfälle gavs för lokala företagare.

Birgittografin

  • birgittografi_1956

    1956 - födelsen

    Född i en samisk och konstnärlig släkt där varje led sedan 1600-talet har innehållit minst en kyrkosnidare eller erkänd konstnär samt renskötare.

  • 1996 – Att byta yrkesbana

    Grundkurs möbelsnickare, Träakademien Kramfors.

  • 1997 – Rätt val

    Fortsättningskurs Gustaviansk möbelsnickare, Träakademien Kramfors.

  • 1998 – Lärling

    Lärling i två år hos de två legendariska möbelsnickarna, bröderna Ivar och Enar Sjöström.

  • 2000 – Verkstaden

    Bygger egen snickeriverkstad.

  • Samisk hantverk stol

    2014 - Kulturhuvudstadsåret

    Visar mina samiska designade möbler för första gången i Umeå.

  • 2014 – Italien

    Kurs vid Florence Academy of Art

  • 2015 – Geerje

    Arbetsstipendium från Samerådet ger mej möjlighet att skapar varumärket Geerje med utgångspunkt i samiskt hantverk.
  • Stadens nyckel

    2015 – Stadens nyckel

    Stadens nyckel, Hedersstipendium av Örnsköldsviks kommuns.
  • 2016 - Årets normbrytare

    Jag blir nominerad till "årets normbrytare" av Företagarna / Klöver Dam i Örnsköldsvik.

  • 2017 – Staakebaalka

    Ställer ut i Tråante/Trondheim 100-årsjubileum för första samiska Landsmötet i Norge

  • fiskgarvningskurs

    2017 – Fiskgarvningskurs

    ​Fiskgarvningskurs vid Akkajaures strand, Ritsem. Kursledare Garvarmästare Lotta Rahme.

  • Kulturpris 2018

    2018 - Kulturpris

    Tilldelas kulturpriset, tillsammans med Anna-Stina Svakko, från Samiska Rådet i Svenska Kyrkan.
  • Biskopskräkla

    2018 - Biskopskräklan

    Biskopskräklan för Härnösands stift invigs i Östersund under 100-årsjubileum för första samiska landsmötet i Sverige.

  • Stjärnföretagare

    2018 - Stjärnföretagare

    Utnämns till årets Stjärnföretagare av Örnsköldsviks kommun.

  • 2020-2021 - Utställning

    Vandringsutställning i Västerbotten.

  • 2021 - Vigselbord

    Vigselbord till Örnsköldsviks förvaltningsområde. Finns på kommunhuset Kronan.

  • 2022 - Jubileumsår

    Ricklunds Möbelhantverk firar 20-årsjubileum. Varumärket Geerje firar fem-årsjubileum.

  • 2022 - Samisk gestaltning

    Samisk gestaltning av utemiljö - Örnsköldsviks kommun

Min verkstad

Illustrationer: Per Elof Nilsson Ricklund
Porträtt: Johan Gunséus

Kontakta mig

Fyll i formuläret nedan om du vill komma i kontakt med mig!