Om Birgitta Ricklund

Jag heter Birgitta Ricklund och är född och uppvuxen i Saxnäs, Marsfjäll. Jag är same och mina första minnen av samiskt hantverk var när jag fick följa min morfar till renslakt. Jag fick hjälpa till när morfar flådde ren. Morfar tog reda på skinnen för att han och mormor skulle använda dem till renskinn-/bellingskor som de sydde på beställning. Deras slöjdande var det som först väckte mitt intresse för det samiska hantverket.

När jag var tonåring följde jag mina föräldrar till Artur och Syster Jillker och systrarna Sanna och Syrene Wilks. Det konsthantverk som jag fick se i deras hem, arbeten i horn, tennbroderier och andra vackra utsmyckningar gav starka intryck.

Under den här tiden fick jag sommararbeta på Saxnäsgården. Jag skötte försäljning av sameslöjd i hotellets butik. Turisternas frågor om hantverkarna gjorde att jag tog reda på hur slöjden var gjord och vem slöjdaren var. Jag lärde mig att sy tennarmband. Jag fick mina första beställningar av tennarmband till klockor.

Vid 20-års ålder hade jag bestämt mig för att bli hantverkare, men arbetslivet påverkade mig åt ett annat håll.

När jag vid 30-års ålder fått mina två söner tog jag mig tid att lära mig garva och bereda renskinn och fårskinn. Det här var viktig kunskap som jag hade väntat på att få göra. På somrarna anmälde jag mig till sommarkurser för olika hantverk med inriktning på trä. Jag gick kurs i att lära mig göra laggkärl, svepaskar, knäppaskar, tråg. I kurserna ingick kännedom om olika träslag.

Jag ville lära mig mer och som 40-åring bytte jag yrkesbana. Från att ha arbetat som utbildare inom turism sökte jag till Gustavianska Möbelhantverksutbildning i Kramfors. Nu var tiden inne!

Kursens mål var att dokumentera, bevara och utveckla äldre tiders hantverkskunnande, formgivning och arbetstekniker i samförstånd mellan hantverkstradition och modern teknik. Det var precis vad jag ville lära mig.

Jag startade mitt företag Ricklunds Möbelhantverk 2002.

Jag har hunnit tillverka 1700-tals möbler, såväl kopior som måttbeställda, restaurerat antikviteter och skapat utsmyckningar till svenska kyrkor och offentliga lokaler. Under denna tid har jag, för personlig räkning, skapat produkter från brädan i björk till utsmyckade gåvor med sniderier, bildhuggeri, svarvat och formskuret. Utsmyckning och dekorationer som består av att para det samiska formspråket med den hyvlade brädan.

Med min bakgrund har jag insett att jag har ett koncept som är unikt och som jag vill utveckla. Vägen till denna insikt har varit lång och jag känner att min affärsidé är djupt förankrad i min profession i såväl val av material som hantverksteknik.

Jordbruksverket
Med hjälp av investeringsstöd från Jordbruksverket har jag kunna låta bygga en handikappanpassad toalett i min snickeriverkstad. Corvid-19 epedimin är en svår tid för oss verkligt små företagare men när ingen kunde komma på besök i snickeriet, gav det mej möjlighet att låta hantverkare riva ut och bygga nytt toalettutrymme. Det blev arbetstillfälle för andra lokala företagare. Inget ont som inte har nåt lite gott med sig

Birgittografin

 • birgittografi_1956

  1956 - födelsen

  Född i en samisk och konstnärlig släkt där varje led sedan 1600-talet har innehållit minst en kyrkosnidare eller erkänd konstnär.

 • 1996 – Starten

  Grundkurs möbelsnickare, Träakademien Kramfors.

 • 1997 – Fortsättningen

  Fortsättningskurs Gustaviansk möbelsnickare, Träakademien Kramfors.

 • 1998 – Lärling

  Lärling i två år hos två legendariska möbelsnickare, bröderna Ivar och Enar.

 • 2000 – Verkstaden

  Skaffar egen verkstad.

 • 2014 – Italien

  Kurs vid Florence Academy of Art

 • 2015 – Geerje

  Jag får Arbetsstipendium från Samerådet och skapar varumärket Geerje med utgångspunkt i samiskt hantverk.

 • Stadens nyckel

  2015 – stadens nyckel

  Jag tilldelas stadens nyckel, Örnsköldsviks kommuns Hedersstipendium. 

 • 2016 - Årets normbrytare

  Jag blir nominerad till "årets normbrytare" av Företagarna / Klöver Dam i Örnsköldsvik.

 • 2017 – Staakebaalka

  Ställer ut i Tråante/Trondheim 100-årsjubileum för första samiska Landsmötet i Norge

 • fiskgarvningskurs

  2017 – Fiskgarvningskurs

  ​Fiskgarvningskurs vid Akkajaures strand, Ritsem. Kursledare Garvarmästare Lotta Rahme.

 • Kulturpris 2018

  2018 - Kulturpris

  Jag och Anna Stina Svakko blir tilldelade kulturpriset från Samiska Rådet i Svenska Kyrkan. 

 • Stjärnföretagare

  2018 - Stjärnföretagare

  Jag utnämns till årets stjärnföretagare av Örnsköldsviks kommun.

Min verkstad

Illustrationer: Per Elof Nilsson Ricklund
Porträtt: Johan Gunséus

Kontakta mig

Fyll i formuläret nedan om du vill komma i kontakt med mig!