Samiskt hantverk

Samiskt hantverk med samiskt formspråk, ornamentik i mina produkter, är mitt sätt att berättar om mitt arv.  Jag åskådliggöra mina rötter och mitt arv genom att med verktyg forma, snida, skära min historia. Köparen av en produkt från mitt företag Ricklunds Möbelhantverk får en berättelse i de bilder som formas i, på och för det bruksföremål som är avtalat. I mtt snickeri utformar jag produkter med  glädje. Ibland har jag haft stunder som jag kallar ”tanke-tid” och då kan mindre bruksföremål som hängare, hyllor, skärbräder och serveringsbräder finnas i lager. 

Samiskt hantverk har jag låtit utforma, med inriktning på produkter för interiörer,  konstutsmyckningar för offentliga miljöer. Produkterna ska vara vackra och användningsbara, så kallade bruksföremål, det är en av mina ledstjärnor. Produkterna är vackert utformade och ger betraktaren signaler om en samisk berättelse.  

Ett av mina mer kända skapelser är utformning och tillverkning av Biskopskräkla till Härnösands Stift 2018.

Det är en berättelse om Skapelsen, utfrån samtal med Biskop Eva Nordung Byström, Härnösands Stift. 

Genom att utforma en berättelse i trä, målad med linoljefärger, på en yta av stavens längd 1,90 m och dess omkrets 30 mm får betraktaren en bild av min förmåga som konsthantverkaren att visualisera beställarens, i detta fall Härnösands Stifts biskop, Eva Nordung Byström, önskemål. 

Den gedigna kunskap som ligger till grund för mitt är hantverket enligt traditionell gustaviansk teknik Det som gjordes under 1700-talet håller fortfarande. Det ser vi i bland annat i program om antikauktioner. Till detta ska tilläggas lång erfarenhet av att restaurera möbler, tillverka kopior av antikviteter som inte längre går att använda samt ett otroligt stort mått av entusiasm och tålamod. Ingenting är omöjligt, det kan bara ta lite längre tid att tillverka.

Jag har genom min förmåga att ”skära” in mitt samiska formspråk i mina produkter utvecklat en fin kombination av samiska kultur, traditionellt hantverk och funktionella produkter i mitt möbelsnickeriet.

Samisk stol "Mojhtese"

Mojhtese – minnesmärke på sydsamiska. Stolar tillverkade med ornamentik och formspråk från samiska bruksföremål: Jag har använt traditionella naturmaterial som björk, garvat renskinn, barkade bällingskinn, renhorn. Stolsitsen stoppade med naturmaterial som tagel och kroll. Stolarna är behandlade med linolja.

Bruna skåpet

Samisk ornamentik för brukshylla tillverkad i al.

Skreejehtimme

Samiskt hantverk bord Skreejehtimme
Bordet – Skreejehtimme – inspiration på sydsamiska. Tillverkat i björk. Ett samspel mellan 1700-talets funktionella teknik och samisk ornamentik och färg.

Klassisk skänk

Samisk ornamentik för klassisk Skänk tillverkad i björk, linoljemålad och vaxad. Mått i mm 400x800x1100.

Lilla snigel

Knoppbräda modell Snigel.

Bord till den norske kocken

Till invigningen av Kulturhuvudstadsåret i Umeå ville kocken Vegard Stormo ha ett buffébord och mingeltallrikar i trä för sin samiska Slow Food. För att snabbt få tag i åldrat material fick jag riva delar av ladugården. Vegard blev nöjd och köpte med sig bordet hem till Norge och den samiska gården Tinja Fjellgård.

Å-hyllan

Här fick jag veta att beställaren var två meter lång och hade ett efternamn som började på Å. I kombination med det samiska formspråket blev detta resultatet.

Ljushjärta

Specialbeställning inför ett bröllop

Blå akkja

Mitt mest känslosamma uppdrag där jag fick möta beställaren, själv kunnig i Sami Duodji, i Jokkmokk. Hon ville begravas i en blå akkja.

Skärbräda

Skärbräda med samisk ornamentik. För kaffekoppen, för det goda renköttet, för den goda osten. Tillverkas i norrländsk björk och utifrån önskad storlek.

Knoppbräda

Samiskt utformad Knoppbräda, Bruksföremål, dopgåva, kan förses med namn. Modell efter 1600-1700-talets kroksystem i hemmen. Tillverkas i norrländsk björk och med önskat antal knoppar.

Bricka och ljus

Hylla

Hylla

Marsfjällskåpet

Marsfjällskåpet är ett samiskt minnesskåp som förvarar föremål från äldre tider, Vilhelmina kommun/äldreboende i Saxnäs.

Krokomsbokhylla

Beställningsarbete, bruksföremål- hyllor med samisk ornamentik. Tillverkas efter önskad längd.

Liten hylla

Biskopsstaven

Skåp tre torn

Speglar

Köpa samiskt hantverk online

Fyll i formuläret nedan om du vill lägga en beställning!