Samiskt hantverk med samiskt formspråk, ornamentik i mina produkter, är mitt sätt att berättar om mitt arv. Jag åskådliggöra mina rötter och mitt arv genom att med verktyg forma, snida, skära min historia. Köparen av en produkt från mitt företag Ricklunds Möbelhantverk får en berättelse i de bilder som formas i, på och för det bruksföremål som är avtalat. I mitt snickeri utformas allt med glädje såväl stora produkter som mindre bruksföremål.
Samiskt hantverk utformar jag med inriktning på produkter för interiörer, konstutsmyckningar för såväl offentliga som privata miljöer. Produkterna ska vara vackra bruksföremål, det är en av mina ledstjärnor. Med samisk ornamentik och formspråk skapar jag samiska berättelse.
En av mina mer kända skapelser är utformning och tillverkning av Biskopskräkla till Härnösands Stift 2018. Det är en berättelse om Skapelsen, utifrån samtal med Biskop Eva Nordung Byström, Härnösands Stift.
Genom att utforma en berättelse i trä, målad med linoljefärger, på en yta av stavens längd 1,90 m och dess omkrets 30 mm får betraktaren en bild av min förmåga som konsthantverkaren att visualisera beställarens, i detta fall Härnösands Stifts biskop, Eva Nordung Byström, önskemål.
Den gedigna kunskap som ligger till grund för mitt är hantverket enligt traditionell gustaviansk teknik. Det som gjordes under 1700-talet håller fortfarande. Med lång erfarenhet av att restaurera möbler, tillverka kopior av antikviteter som inte längre går att använda samt ett otroligt stort mått av entusiasm och tålamod finner jag att ingenting är omöjligt, det kan bara ta lite längre tid att tillverka.
I mitt hantverk ”skära” jag mitt samiska kulturarv med kunskap i traditionellt hantverk.
Skreejehtimme, är sydsamiska ordet för inspiration . Bordet är tillverkat i björk. Ett samspel mellan 1700-talets funktionella teknik och samisk ornamentik och färg. Bordet är ytbehandlat med linolja.
Fyll i formuläret nedan om du vill lägga en beställning!
Med stolthet och stor glädje erbjuder jag finsnickerier, bruksföremål, specialdesignade solitärer och utsmyckningar under varumärket Geerje. Det kommer från det samiska ordet geerjedh – som betyder just glädje.
En plats för var och en att minnas
tiden då stigar längs fjället vandrats.
Björken – såekie visar sin kraft
och väntar på att brukas.
Grenar, kvistar redo till värme
vid aernie kaffet kokas.
Moder Jord låter kroppen vila.
Riset och kråkbär ger styrka till livet.
Renens stig följer fjällets fot. Samlas i rengärdet.
Vid våarhkoe minns dagar av arbete, glädje och sorg.
Berättelser vandrar från föräldrar till barn.
Björkens unga grenar lockas mot varandra
att knyta äktenskapets starka band
Solens strålar i morgonens gryning
värmer omhuldar familjebanden
Månens sken knyter familjen samman
i aftonstunden.
Med ljudet från körstavens skallra kunde kvinnan styra renens framfart när kvinnan åkte i sin ackja efter renen.
Konstverket har till formen sitt ursprung utifrån den samiska kvinnliga körstaven. Stavens topp har en utformning där trä och renhorn satts samman, men dessförinnan har man fyllt tomrummet mellan träet och hornet med små ben/hornbitar för att den skulle fungera som en skallra.