Samiskt hantverk

Samiskt hantverk med samiskt formspråk, ornamentik i mina produkter, är mitt sätt att berättar om mitt arv. Jag åskådliggöra mina rötter och mitt arv genom att med verktyg forma, snida, skära min historia. Köparen av en produkt från mitt företag Ricklunds Möbelhantverk får en berättelse i de bilder som formas i, på och för det bruksföremål som är avtalat. I mitt snickeri utformas allt med glädje såväl stora produkter som mindre bruksföremål.

Samiskt hantverk utformar jag med inriktning på produkter för interiörer, konstutsmyckningar för såväl offentliga som privata miljöer. Produkterna ska vara vackra bruksföremål, det är en av mina ledstjärnor. Med samisk ornamentik och formspråk skapar jag samiska berättelse.

En av mina mer kända skapelser är utformning och tillverkning av Biskopskräkla till Härnösands Stift 2018. Det är en berättelse om Skapelsen, utifrån samtal med Biskop Eva Nordung Byström, Härnösands Stift.

Genom att utforma en berättelse i trä, målad med linoljefärger, på en yta av stavens längd 1,90 m och dess omkrets 30 mm får betraktaren en bild av min förmåga som konsthantverkaren att visualisera beställarens, i detta fall Härnösands Stifts biskop, Eva Nordung Byström, önskemål.

Den gedigna kunskap som ligger till grund för mitt är hantverket enligt traditionell gustaviansk teknik. Det som gjordes under 1700-talet håller fortfarande. Med lång erfarenhet av att restaurera möbler, tillverka kopior av antikviteter som inte längre går att använda samt ett otroligt stort mått av entusiasm och tålamod finner jag att ingenting är omöjligt, det kan bara ta lite längre tid att tillverka.

I mitt hantverk ”skära” jag mitt samiska kulturarv med kunskap i traditionellt hantverk.

Mojhtese - Samisk stol

Mojhtese betyder minnesmärke på sydsamiska. Stolar tillverkade med ornamentik och formspråk från samiska bruksföremål. Jag har använt traditionella naturmaterial björk, garvat renskinn, barkade bällingskinn och renhorn. Stolsitsen är stoppad med naturmaterialen tagel, kroll och hampa sadelsjord. Stolarna är ytbehandlade med linolja.

Kökshylla

Samisk ornamentik för brukshylla tillverkad i almed renhorns detalj. Ytbehandlad med vattenbets och linolja.

Skreejehtimme

Samiskt hantverk bord Skreejehtimme

Skreejehtimme, är sydsamiska ordet för inspiration . Bordet är tillverkat i björk. Ett samspel mellan  1700-talets funktionella teknik och samisk ornamentik och färg. Bordet är ytbehandlat med linolja.

Skåape - Skänk

Samisk ornamentik på dörrar till klassisk skänk tillverkad i björk, linoljemålad och vaxad. Mått 400x800x1100 mm.

Onne gyhtsele - Lilla snigel

Knoppbräda modell Snigel. Utformad efter kundens önskemål. Längd 500 mm.

Sijhtie - Bord

Till invigningen av Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå beställde norske kocken Vegard Stormo ett buffébord och mingeltallrikar i trä för sin presentation av samisk Slow Food. För att snabbt få tag i åldrat material revs delar av ladugården utanför min snickeriverkstad. Vegard blev nöjd och har nu bordet i sin verksamhet på samiska Tinja Fjellgård i Norge.

Å-hyllan

Här fick jag veta att beställaren var två meter lång och hade ett efternamn som började på Å. I kombination med det samiska formspråket blev detta resultatet.

Ljushjärta

Specialbeställning inför ett bröllop

Plaave ackja

Mitt mest känslosamma uppdrag är beställning av denna plaave/blå ackja. Beställaren, en mycket professionell samisk hantverkare/duojár önskade bli begravd i en sådan.

Fealloe - Skärbräda

Fealloe på sydsamiska betyder skärbräda. Tillverkade med samisk ornamentik. Används till att ställa kaffekoppen på, till att skära det goda renköttet på eller för de goda ostarna. Tillverkas i norrländsk björk utifrån önskad storlek och eventuella önskemål om dekoration. Ytbehandlas med paraffin olja.

Knoppbräda

Tillverkade med samiskt ornamentik. Bruksföremål, dopgåva, kan beställas med namn. Modell efter 1600-1700-talets upphängningssystem i hemmen. Tillverkas av norrländsk björk med önskat antal knoppar. Ytbehandlas med linoljefärg.

Guedteme-pleahtjoe - Bricka

Bricka, underlägg eller skärbräda. Tillverkad av björk, ytbehandlad med linolja.

Hylla

Hylla

Saadteskhnjuana skåape - Saxnässkåpet

Saxnässkåpet är ett specialbeställt samiskt minnesskåp, förvaras föremål från äldre tider för pedagogiska aktiviteter för de äldre på boendet. Vilhelmina kommun/ Saxnäs äldreboende.

Geerje - Hyllan

Hyllor med samisk ornamentik. Tillverkas efter önskad längd, användningsområde och färg. Hyllor för CD, DVD, eller bara böcker.

Vuasta - Liten hylla

En hylla med modell från äldre ost/smörforma. Tillverkad av björk, ytbehandlad i linolja.

Biskopskräklan

Biskopskräkla tillverkad 2018 för Biskop Eva Nordung Byström Härnösandstift.

Skåape - Skåp Tre Torn

Samisk ornamentik på dörrar till klassisk Skänk tillverkad i björk, linoljemålad och vaxad. Mått i mm 400x800x1100. Mönster efter silversmycken till bälten.

Speejjele - Speglar

Speglar tillverkade av björk med ornamentik efter silversmycken till kolten. Spegelglas och ytbehandlade med linoljefärg.

Köpa samiskt hantverk online

Fyll i formuläret nedan om du vill lägga en beställning!