Samiskt hantverk med samiskt formspråk, ornamentik i mina produkter, är mitt sätt att berättar om mitt arv. Jag åskådliggöra mina rötter och mitt arv genom att med verktyg forma, snida, skära min historia. Köparen av en produkt från mitt företag Ricklunds Möbelhantverk får en berättelse i de bilder som formas i, på och för det bruksföremål som är avtalat. I mtt snickeri utformar jag produkter med glädje. Ibland har jag haft stunder som jag kallar ”tanke-tid” och då kan mindre bruksföremål som hängare, hyllor, skärbräder och serveringsbräder finnas i lager.
Samiskt hantverk har jag låtit utforma, med inriktning på produkter för interiörer, konstutsmyckningar för offentliga miljöer. Produkterna ska vara vackra och användningsbara, så kallade bruksföremål, det är en av mina ledstjärnor. Produkterna är vackert utformade och ger betraktaren signaler om en samisk berättelse.
Ett av mina mer kända skapelser är utformning och tillverkning av Biskopskräkla till Härnösands Stift 2018.
Det är en berättelse om Skapelsen, utfrån samtal med Biskop Eva Nordung Byström, Härnösands Stift.
Genom att utforma en berättelse i trä, målad med linoljefärger, på en yta av stavens längd 1,90 m och dess omkrets 30 mm får betraktaren en bild av min förmåga som konsthantverkaren att visualisera beställarens, i detta fall Härnösands Stifts biskop, Eva Nordung Byström, önskemål.
Den gedigna kunskap som ligger till grund för mitt är hantverket enligt traditionell gustaviansk teknik Det som gjordes under 1700-talet håller fortfarande. Det ser vi i bland annat i program om antikauktioner. Till detta ska tilläggas lång erfarenhet av att restaurera möbler, tillverka kopior av antikviteter som inte längre går att använda samt ett otroligt stort mått av entusiasm och tålamod. Ingenting är omöjligt, det kan bara ta lite längre tid att tillverka.
Jag har genom min förmåga att ”skära” in mitt samiska formspråk i mina produkter utvecklat en fin kombination av samiska kultur, traditionellt hantverk och funktionella produkter i mitt möbelsnickeriet.