Foto: Ella-Kari Skum
Gärdet
Från högfjällen i sommartid till höstens vinterbetesmarker i Västernorrlands skogar och kust har samer vandrat med sina renar i århundraden. I fridfullhet och tystnad rör sig renen i den natur som ska ge näring och föda till sina avkommor.
Nya gärden ställs i ordning för att samla renar inför transport till vårfjället, tiden för kalvningen.
Gärdets portar öppnas av isande vindar men kan stängas lika fort av ett tystnat kulturarv.
Miljön har förändrats. Mildare vintrar med sällan helt frusna älvar och sjöar gör det svårare för rajden att dra fram.
Användningen av skogsmark har förändrats. Vinden och skogen har såväl medvind som motvind med sina värden i miljödebatten. Betesmarker och vandringsleder för renen tar ny riktning. Kustens marker samt de skogar vilka fortfarande är bevuxna används för renens bete, men hur stora ytor kommer att finns kvar?
Hur arbetar vi för hållbarheten i våra närområden, såväl inland som kustland? Medverkan för att ge luft under vingarna i dialog mellan stadens och landsbygdens värderingar gäller oss alla.
I naturen väl bevarad
Ett leande skogsbruk är och har varit en viktig ingrediens i Västernorrland kulturhistoria såväl förr som nu. Innan skogsavverkning påbörjas sker en inventering för att undesöka om markerna har fornlämningar och rester av tidigare bosättningar av historiskt värde.
Den historia som skrivits om Västernorrlands arkeologi under flera decennier bevittnar om samers närvaro sedan flera hundra år tillbaka. Tack vare arkeologiska utgrävningar, undersökningar och C14 analyser finns detta väl dokumenterat. Generationer av gammal skog i vårt län har gjort att fynd har bevarats. Fynd som tack vare naturmaterial och orörd mar ger en hälsning från förfäderna.
En hälsning om lycka med lyckoben och algudens kvarlämnade alkottar. Allt som blev kvar när dåtidens föränderliga vindar drog förbi.
Oron för dessa fynds bevarande är som en iskall vind för dem de berör.
Men arkeologiska fynd och dokumentering av dem är hjärtlig sommarbris för de som vet att deras föräder vandrat, haft sina visten/boningar för en tid och låtit sina renar beta sig välmående i skogarna.
Förändringens vindar har nått Västernorrland med behov att utvinna timmer från skogen och ge plats för utbyggnad av vindkraft.
Tystnaden är en bristvara. Hållbar resursanvändning av natur på ett miljövänligt sätt är en fråga som väcker många känslor.
Vem kan ta ansvar för framtidens naturresurser?
Vad blir arvet till nästa generation?
Minnet av en ladugård
Den vindpinade ladugården står ännu kvar. När tystnaden av livet på gården lagt sig och naturen med sin otämjade framfart av växtlighet drar fram – vad blir kvar?
Vem ser de kvarvarande byggnaderna som en resurs? Vad gör miljön med det 100- åriga virket som fortfarande håller väggarna uppe?
Bearbetad mark, tidigare vackra öppna landskap med bedårande utsikt över de norrländska nejder beslagtas av allmänhetens behov av vinden.
Vem vill återbruka glesbygdens forna frodiga och vackra platser med en tystnad som nu är ett minneblott?
© Ricklunds Möbelhantverk 2024
Med stolthet och stor glädje erbjuder jag finsnickerier, bruksföremål, specialdesignade solitärer och utsmyckningar under varumärket Geerje. Det kommer från det samiska ordet geerjedh – som betyder just glädje.